Indledning | Forfatterindex | Ordforklaringer | Sammenfatning og konklusion

Skæve arbejdstider og kredsløbssygdom

Medfører arbejde på skift eller om natten en risiko for hjerte-karsygdom?

Medfører arbejde på skift eller om natten en risiko for blodprop i hjernen?


En kritisk gennemgang af den videnskabelige litteratur om sammenhæng mellem arbejde udenfor normal arbejdstid og risikoen for at få forkalkning i hjertet eller andre kredsløbssygdomme.

Samlet konklusion

Her kommer en samlet konklusion når de enkelte artikler er blevet vurderet.
De undersøgeser der hidtil er gennemført på området har givet modstridende resultater. det gælde både med hensyn til blodprop i hjertet og i hjernen.o

Medfører arbejde på skift eller om natten en risiko for hjerte-karsygdom


Liste over artikler der vil blive inddraget i vurderingen

.

Den nyeste danske undersøgelse om skæve arbejdstider og kredsløbssygdom, støtter tidligere undersøgelser, som tyder på at ikke-dagarbejde er forbundet med en 40% førøget risiko for at få hjertesygdom.

En meget stor japansk undersøgelse fandt, at roterende skiftarbejde, sammenlignet med dagarbejde, var forbundet med en forøget dødelighed for kredsløbssygdom (RR = 1,62; 95% SI: 1,19-2,21). Det skyldtes især en høj relativ risiko (RR) for forkalkningsbetinget hjertesygdom (RR = 2,32; 95% SI: 1,37-3,95). For dem der arbejdede på fast natskift var risikoen ikke markant forhøjet. Den generelle dødelighed var ikke forhøjet for nogen af grupperne.

En amerikansk undersøgelse af 79.109 kvindelige sygeplejersker, som var mellem 42 og 67 år gamle i 1988, og som ikke havde haft en hjertesygdom før, viste at de, der arbejder at 6 eller flere år med skiftarbejde, får forøget risikoen for at dø af en hjertesygdom. Derimod fandt man ikke nogen sammenhæng mellem fast natarbejde og hjertesygdom.

Den nyeste danske undersøgelse om skæve arbejdstider og kredsløbssygdom, støtter tidligere undersøgelser, som tyder på at ikke-dagarbejde er forbundet med en 40% førøget risiko for at få hjertesygdom

I en stor svensk dødelighedsundersøgelse var den samlede dødelighed var ikke højere blandt skiftarbejderne end blandt dagarbejderne. Længerevarende skiftarbejde var forbundet med forøget risiko for iskæmisk hjertesygdom og skiftarbejdere havde stigende dødelighed og stigende risiko for diabetes ved lang tids skiftarbejde. Skiftarbejderne havde også en højere relativ risiko for apopleksi end dagarbejdere.

I en tidligere stor dansk undersøgelse af 40-59 årige københavnske mænd der blev fulgt gennem 22 år fandt ingen sammenhæng mellem skiftarbejde og iskæmisk hjertesygdom.

En dansk undersøgelse fra 1993 viste at mænd i erhvervsgrupper med hyppig nat og tidligt morgenarbejde havde en forhøjet relativ risiko for at blive indlagt med iskæmisk hjertesygdom (Standardiseret Hospitalsindlæggelsesratio (SHR) = 1,93). Erhvervsgrupper med meget aftenarbejde havde også en forøget risiko (SHR=2,16) ligesom grupper der arbejder i erhverv som yder 24 timers servicearbejde havde en risiko på 1,72.

Knutsson mfl publicerede i 1986, i The Lancet, deres klassiske undersøgelse, som viste, at den relativ risiko for at få iskæmisk hjertesygdom steg systematisk med antal år på skiftarbejde.


Medfører arbejde på skift eller om natten en risiko for blodprop i hjernen?


En svenske undersøgelse af papirsarbejdere fra 2004 fandt en forøget dødelighed blandt skiftarbejdere på grund af apopleksi (blodprop eller blødning i hjernen). En nyere svensk undersøgelse af deltagere i WHO's MONICA undersøgelse 2007 fandt at dag og skiftarbejdere havde samme risiko for at dø på grund af blodprop i hjernen.


Forebyggelse

En undersøgelse fra Center for arbejdstidsforskning og Arbejdsmiljøinstituttet viser, at der er mange muligheder for at reducere risikoen for kardiovaskulære sygdomme blandt skifteholdsarbejdere. Det skyldes at skifteholdsarbejde er forbundet med andre arbejdsmiljøpåvirkninger, som i sig selv er mistænkt for at forårsage hjertesygdom. Ved at reducere dem, kan man reducere den samlede belastning.



Oprettet 24. juni 2006, opdateret senest 16. marts 2008.

Kvalitetsvurdering


Antal forløbsundersøgelserCa. 20*****
Undersøgelsernes kvalitetBlandet**
Resultaternes konsistensInkonsistente*